Menü Bezárás

Mikor lehet érettségizni Magyarországon?

OKTÓBERBEN SZERETNE ÉRETTSÉGIZNI? JOBBAN SZERETNÉ MEGISMERNI A MAGYARORSZÁGI BIOLÓGIA-KÉMIA EMELTSZINTŰ ÉRETTSÉGIT? NÉHÁNY TÉMAKÖRT JÓ VOLNA MÉG EGY TANÁRRAL ÁTNÉZNI?

AMENNYIBEN IGEN, KÉRDEZZEN DR. KISS TIVADAR TANÁR ÚRTÓL.

Magyarországon az érettségi vizsgákat két vizsgaidőszakban szervezik meg. A tavaszi vizsgaidőszak május-júniusban van, míg az őszi vizsgaidőszak október-novemberben. Az őszi vizsgaidőszakról itt írtunk.

Ez a vizsgarendszer nagyon sok lehetőséget jelent a vizsgázóknak. A vizsgázók ugyanis évente kétszer is vizsgázhatnak ugyanabból a tantárgyból. Ez miért hasznos? Amennyiben nem sikerült bejutni az egyetemre, mert rosszabbul sikerült valamelyik érettségi, akkor az októberi érettségin „fel lehet javítani” az eredményeket. Különösen hasznos az októberi időszakban vizsgázni azoknak, akiknek két emeltszintű érettségi is szükséges az adott egyetemi tanulmány megkezdéséhez. Ilyenkor érdemes egy kicsit rágyúrni arra a tantárgyra, amelyből „jobban áll” a vizsgázó és októberben levizsgázni belőle. Így a tavaszi érettségi vizsgaidőszakban már egy tantárggyal kevesebb marad, ami miatt izgulni kell.

Az örök pesszimistáknak is jó hír az októberi vizsgaidőszak. Amennyiben az októberi vizsga mégsem sikerülne olyan jól, mint amennyire szeretnék, akkor még mindig ott van a május-júniusi vizsgák, amivel bőven időben vagyunk a 2021/2022 tanév felvételijéhez.

A vizsglehetőségek száma gyakorlatilag korlátlan, egyedül a viszonylag magas vizsgadíj miatt érdemes megfontoltnak lenni.