Menü Bezárás

IBO2019 – Nemzetközi Biológia Diákolimpia

Az IBO (International Biology Olympiad – Nemzetközi Biológia Diákolimpia) a legrangosabb nemzetközi biológiaverseny.

A Biológiai Diákolimpia 34 éves múltra tekint vissza. Csehszlovákia és Lengyelország által 1985-1989 között szervezett versenyeknek adták az ötletet a jelenlegi nemzetközi diákolimpiákhoz. Az UNESCO 1989-ben felkarolta ezt a kezdeményezést és további országok meghívásával kiszélesítette a versenyzők körét. Az első Nemzetközi Biológia Diákolimpiát Csehszlovákia szervezte meg 1990-ben, a helyszín Olmütz volt.

A nemzetközi diákolimpiára olyan középiskolai jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozatos hallgatók jelentkezhetnek, akik a nemzeti Válogató Versenyen elnyerték a jogot, hogy képviseljék a hazájukat. Magyarországon azok a tanulók nevezhetnek a Válogatóra, akik legalább egyszer eljutottak a biológia OKTV második fordulójába.

Az idei, 30. Nemzetközi Diákolimpiának Szeged adott otthont 2019. július 14. és 21. között. A versenyre a világ 74 országából 290 versenyző nevezett be, akiket 260 felkészítő tanár kísért.

Forrás: ibo2019.org

A verseny során a tanulók több, mint 10 órán át tartó laboratóriumi feladatok megoldásával, valamint kétszer 3 órás elméleti teszt kitöltésével mérték össze tudásukat. A laboratóriumi feladat során növényazonosítás, boncolás, mikroszkópos vizsgálatok (keményítővizsgálat és ismeretlen keményítő azonosítása), cukrok vékonyrétegkromatográfiás vizsgálata, élesztőgombák ATP szintézisének vizsgálata, gélelektroforézis, valamint biostatisztikai feladatok megoldását kellett elvégezni a tanulóknak.

A 2019. évi verseny hivatalos honlapján (http://ibo2019.org) közzétett eredmények alapján Nigéria és Türkmenisztán végül nem vett részt a versenyen. Így összesen 285 versenyző mérte össze tudását. Az országok 4-4 versenyzőt delegáltak, ez alól csupán két ország jelentett kivételt (Costa Rica – 2 fő, Kolumbia – 3 fő). Általában 2-2 felkészítő tanár kísérte el a versenyzőket, de például a japán versenyzőket 18 tanár kísérte.

A verseny hivatalosan közzétett eredményei ezen a linken érhető el. Ezek alapján a diákok között összesen 31 arany-, 55 ezüst- és 87 bronzérmet, továbbá 85 dicséretet osztottak ki.

Az aranyérmesek listáján az abszolút győztes két kínai és egy egyesült államokbeli versenyző. Magyarország mindegyik versenyzője aranyérmes lett. Vízkeleti Péter az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola érettségizett tanulója a 14. helyen végzett, Búzafalvi Dénes szintén az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola érettségizett tanulója, aki a 18. helyen végzett. A verseny aranyérmes 22. helyezettje Kozma Csaba, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója, valamint a 23. helyezett aranyérmes Hunyadi Marcell Dávid, aki a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója.

Az aranyérmesek a következő országok közül kerültek ki:

A versenyzők és tanáraik számára a verseny izgalmai mellett számos kulturális- és szórakoztató eseményt is biztosítottak a szervezők. Az ezekről készült fényképeket és videófelvételeket az ibo2019.org honlapon tekinthető meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük